Energiedelen is een nieuw gegeven waarbij afnemers zelf of gezamenlijk opgewekte energie direct kunnen delen met een groep buren, vrienden, familie, overheden, kmo’s of met een bijkomend afnamepunt dat ze beheren.

Publisher Zelf-gepubliceerd door Th!nk E, België 2023, © Kenniscentrum Vlaamse Steden, 2023

Ontwerp en illustraties Agata Smok (Th!nk E)

Auteurs: Elise van Dijk, Arnor Van Leemputten, Matthijs Coninx, Leen Peeters

Een publicatie van Th!nk E in opdracht van de Interlokale vereniging Kenniscentrum Vlaamse Steden. Met steun van het Agentschap Binnenlands Bestuur. De auteurs hebben deze tekst zo compleet en actueel mogelijk opgesteld; juridische teksten zijn makkelijker gemaakt voor het begrip van de lezer. Aan deze tekst kunt u geen rechten ontlenen, en verwijzen de auteurs naar de officiële wettelijke teksten op website van de Overheid Vlaanderen.

Energiedelen is een nieuw gegeven waarbij afnemers zelf of gezamenlijk opgewekte energie direct kunnen delen met buren, vrienden, familie, enzovoort. Experten gaan ervan uit dat er nog winst te halen valt door energiedelen in appartementen te promoten. Op dit ogenblik blijft een groot deel van de dakoppervlakte in de dicht bebouwde stedelijke omgeving immers onderbenut omdat de kennis bij syndici en de ervaring met begeleiding van vereniging van mede-eigenaars (VME) beperkt is en er nog geen goede oplossingen bestaan voor energiedelen in appartementsgebouwen.

Met de Encyclopedie en het Stappenplan Energiedelen krijg je een praktische online gids aangereikt om te komen tot succesvolle projecten. Ze bevatten toegankelijke informatie over wat energiedelen nu precies is en hoe je kan starten met energiedelen.

Je vindt hier de Encyclopedie en hier het Stappenplan.

Previous
Previous

Regulatory barriers in EU

Next
Next

Energiedelen KVS